stichtingbergingstirlingw7630.nl- Een gevarieerd beeld van de Nederlandse samenleving

De Nederlandse samenleving

Hoe belangrijk is de mobiele telefoon in onze samenleving?

De meeste mensen kunnen zich geen leven zonder mobiele telefoon meer voorstellen, ondanks dat niet iedereen in dezelfde mate dagelijks bezig is met zijn of haar mobiele telefoon. Maar hoe belangrijk is die telefoon nou precies voor de Nederlandse samenleving? Hier worden regelmatig onderzoeken naar gedaan en in de uitkomst zullen veel mensen zich waarschijnlijk herkennen.

Het type telefoon

Het gaat hier niet specifiek om het type telefoon, alhoewel wel meespeelt wat je allemaal op je telefoon kunt doen. De hele oude of eenvoudige modellen waar je alleen mee kunt bellen of een sms sturen, bieden verder weinig tot geen mogelijkheden om veel tijd op de telefoon door te brengen. De nieuwe modellen daarentegen hebben een breed en uitgebreid scala aan mogelijkheden. Soms zelfs zoveel dat je ze bij lange na niet allemaal gebruikt. Het maakt hierbij niet uit of je bijvoorbeeld een refurbished iPhone van mresell.nl hebt of het nieuwste model in de winkel hebt gehaald. Beide werken even goed en hebben vaak dezelfde mogelijkheden, alleen de refurbished versie is vaak een stuk goedkoper. Ook Android toestellen hebben zeer uitgebreide mogelijkheden.

Tijdverdrijf

Zo is de mobiele telefoon een uitkomst als we ergens moeten wachten. We doden de minuten met het scrollen op onze telefoon. We spelen een spelletje, lezen het nieuws of kijken een filmpje. Voor de meeste Nederlanders zijn de wachtmomenten het tijdstip om eens uitgebreid de tijd voor telefoonactiviteiten te nemen. Dit hoeft niet alleen in een wachtkamer te zijn, maar ook bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of op het toilet.

Smartphone vaak onmisbaar

Onderzoeken hebben ook aangetoond dat 80% zijn telefoon altijd mee neemt. Vooral de smartphone bezitters zijn erg ‘gehecht’ aan hun telefoon. De mensen die een eenvoudige mobiel hebben, waaronder veel 65-plussers, laten hem vaker thuis. Voor ongeveer de helft van de smartphone bezitters is hun mobiele telefoon onmisbaar. Op zich is dat ook niet zo gek als je kijkt wat je er allemaal mee kunt doen. Je bankzaken regelen, e-mailen, contacten onderhouden, navigeren, agenda bijhouden, op de hoogte van het laatste nieuws blijven, foto’s maken, muziek luisteren en ga zo maar door.

Een compacte alleskunner

Er was zelfs een onderzoek waaruit bleek dat mensen liever een maand geen alcohol drinken dan een maand geen telefoon. Gelukkig bleken de meesten wel te kiezen voor hun vrienden, wanneer ze moesten kiezen tussen hun smartphone of met hun vrienden afspreken. Het is niet zo dat iedereen uren per dag op zijn telefoon zit, alhoewel dat ook best veel voorkomt. Gek genoeg is dat meestal niet om te bellen, maar om één van de vele andere dingen te doen. De smartphone wordt ook steeds belangrijker. We kunnen er tegenwoordig zelfs al mee betalen. Het voordeel van deze moderne telefoons is dat je heel veel zaken thuis kunt laten als je weg gaat, zoals je bankpas, je fotocamera, je laptop en je adressenboekje.

Dit vind je misschien ook leuk